Alt du må vite om garnfiske
Hvordan fiske med garn i sjøen?
I denne artikkelen får du svar på alt du lurer på når det kommer til garnfiske! Med denne artikkelen ønsker vi å gjøre det enkelt for deg å velge produkter og forberede deg før fiske, slik at du har best mulig forutsetninger for å lykkes.
Hvilket garn bruker man til forskjellig fisk?
For å fiske sild og makrell brukes det mest et monofilt flytegarn med små masker. Et av garnene du finner HER er ypperlig egnet.
Trollgarn/Toggegarn brukes til all type bunfisk som rødspette, torsk etc. Et veldig effektivt garn, men det kan også være arbeidskrevende og egnes ikke for nybegynnere. Brukes med forsiktighet om sommeren når det er rikelig med maneter og krabber. Garnet består av et hovedgarn i midten ( maske str. varier fra 63mm til 85mm) og yttergarn (store masker) på begge sider.
Lyr, sei, torsk og kolje fiskes med enkle fiskegarn. Fritidsfiskere bruker ofte fjordgarn som er et mykt og enkelt garn å jobbe med. Maskestørrelse og dybde vil ofte avgjøre vilken type fiske du får. Yrkesfiskere bruke et mye kraftigere garn, da det skal tåle mer hardhendt behandling.
Garn til lyr og lysing har ofte maskevidde 63-66mm
Kolje- og seigarn har gjerne maskevidde på 70-76mm
Torskegarn 76-90mm maskevidde
Et godt utvalg fjordgarn finner du HER
Fangst i 70mm Fjordgarn: Lyr og Torsk
Breiflabb og piggvar er to veldig populære fisk og da spesielt i sommermåndene. Det finnes selvfølgelig garn som er laget spesielt for dette fisket også :-) Disse garnene er laget av tykk monofilament og har store masker. De store maskene er veldig selektive og forhindrer stort sett fangst av andre arter. Garntypen brukes vesentlig av yrkesfiskere, gjerne i strørre lenker.
Vil du fiske Breiflabb eller Piggvar? Da velger du deg et garn HER!
Piggvargarn 125mm - 60meter er vårt desidert mest populære piggvargarn med 175 solgte fra 2020 til 2022 til fritidsfiskere. Yrkesfiskere bruker også dette garnet.
Selv om du setter garnet for å få piggvar, hender det at du får bifangst slik som disse kundene:
Bildene er sendt inn av Robert G og Arne T, og er fått med Piggvargarn 125mm - 60meter.
Kveite - her er det helt spesille regler for hvilken type garn som kan brukes. (ingen senegarn er tillatt). HER har du et godt kveitegarn!
Laks og Sjøørret - det er IKKE lov å fiske dette med garn. Du plikter å sette garn så du unngår disse artene.
Hvilket utstyr trenger man for å fiske med garn?
Fiskegarn
Forankring: Bruk tilstreklig tung forankring som dregg/lodd eller stein for å unngå at redskapen trekkes ut på dypere vann. Ved sterk strøm eller tung sjø er dette den vanligste årsaken til tap av fiskeredskap.
Setter du inne i en fjord holder det med et 2kg lodd i hver ende av garnet. Du kan enten spleise selv med tau, jernstein og taukrok, eller kjøpe det komplett HER.
Fisker du etter makrell eller sild trenger du kun ett lodd i iletauet/opphaler, da garnet skal flyte. Pass på at tauet mellom loddet og iletauet er langt nok. Den andre enden av garnet kan festes i land.
Ile/opphaler: minimum en ile/opphaler (gjerne med flytetau nederst og synketau øverst, hvis du ikke har dette så bruker du KUN synketau med en liten fløyt noen meter fra havbunnen. Synketau reduserer risikoen for at du selv eller andre får tauet i propellen. Vær raus med tauet, det er lurt å ha litt å gå på hvis garnet skulle flytte seg ut på dypere vann.
Setter du garn i lenke eller veldig lange garn bør du ha opphaler i begge ender. Se ilustrasjon lenger nede.
Vak/blåse/dobbe - husk at denne SKAL merkes med navn og bostedsadresse. Mange velger store blåser for bedre synlighet. Dette er lite gunstig (spesielt på teiner) da større blåser lettere blir forflyttet av sjøen og man risikerer å miste redskapen. Velg heller en liten blåse sammen med en fjordbøye for ekstra synlighet.
Setting av bunngarn - ilustrasjon:
Ilustrasjon: Kyst Grunneierlag Sør
Hvor dypt setter man garn?
Det varierer veldig ut fra området, tid på året og hvilken type garn det fiskes med.
trollgarn/toggegarn settes grunt, gjerne under 20 meter (mest bukt på høst/vinter)
vær obs på egen dybderegel i Skagerrak. Her MÅ du dypere en 25 meter i perioden fra og med 1. juni til og med 15. august.
Hvor lenge skal garnet stå i sjøen?
- som hovedregel skal du trekke garn hver dag. Jo varmere det er i vannet, jo fortere blir fangsten ødelagt.
- piggvar og breiflabbgarn kan stå opptil 3 døgn før du trenger å trekke.
Når på døgnet burde man sette garn?
Hvis det er kaldt i vannet så kan du fiske med garn hele døgnet.
Er det sommer og varmt så bør du sette seint på dagen og trekke tidlig neste morgen.
Hvordan unngå krabbe i garn?
Er det mye krabbe i området du fisker, så er det nesten umulig å unngå.
Garnet kan heves litt, men da får du dårligere av de artene som mest holder seg nede på bunnen.
Hvis du ikke har noe bedre område å fiske i så velg et garn med litt tykk sen og store masker. Dette gjør det enklere å få ut krabben igjen.
Ikke la garnet stå ute lenge. Sett seint på kvelden og trekk tidlig morgen.
Er uhellet først ute og du har fått garnet fullt, så er det enkleste å knuse krabben med en krabbeklubbe for så å riste de ut av garnet.
Kan man fiske med flytegarn?
JA. Hvis maskevidden ikke overstiger 32mm kan du bruke det som flytegarn hele året. Har du større masker i garnet ditt, så må du senke det ned minimum 3 meter fra havoverflaten i perioden 1. mars til 30. september
Vær oppmerksom på at statsforvalteren i ditt fylke kan ha bestemt at ALLE garn uansett maskevidde må senkes i perioden 1. mars til 30. september
Du må kontakte statsforvalteren i ditt område for å være sikker på lokalt regelverk
Hvordan regner man maskevidde fra mm til omfar?
Maskevidde oppgis i mm pr. halvmaske, det vil si avstanden fra knute til knute. Fra gammelt av ble maskevidden oppgitt i omfar pr. alen (0,627mtr.). Omfar er ganske vanskelig å regne, derfor legger vi med en ferdig oversikt nedenfor.
Viktige regler for fiske med garn:
Sjekk ALLTID gjeldene regelverk der du skal fiske på
https://fiskeridir.no/fritidsfiske/reiskap/garn
Minstemål
Minstemål for de vanligste artene
Art
Lengde
Blåkveite
45 cm
Breiflabb i garnfiske
60 cm
Hyse
- nord for 62°N
- sør for 62°N
40 cm
32 cm
Kviting
32 cm
Kveite
84 cm
Lysing
30 cm
Raudspette
29 cm
Torsk
- nord for 62°N
i Utenfor 4 nautiske mil av grunnlinjene
ii Innenfor 4 nautiske mil av grunnlinjene
- sør for 62°N
44 cm
55 cm
40 cm
Uer
a. Utenfor 12 nautiske mil fra grunnlinjene
b. Innenfor 12 nautiske mil fra grunnlinjene
30 cm
32 cm
Hentet fra fiskeridir.